Αυτό το τρίτο βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά που ξεκινάνε το πιάνο στην ηλικία των 8-9 ετών και άνω.  Βασίζεται  κυρίως στην μεθοδολογία της Ρώσικης Σχολής Πιάνου, εκτός από τον τρόπο που εισάγονται οι νότες.  Τα χέρια δεν έχουν καμία συγκεκριμένη θέση πάνω στα πλήκτρα και είναι ελεύθερα.

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη και καλύπτει ολόκληρη την ύλη από την αρχή μέχρι την προετοιμασία της Κατωτέρας Σχολής.

  • Πρώτο μέρος – ΜΑΘΑΙΝΩ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ – παρουσιάζεται ολόκληρη η θεωρητική ύλη του πιάνου, η οποία συνοδεύεται από μικρά παραδείγματα.
  • Δεύτερο μέρος – ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ – μία συλλογή κομματιών στα οποία εφαρμόζονται όλα όσα το παιδί έχει μάθει έως τώρα. Το επίπεδο των έργων φτάνει μέχρι και στην Κατωτέρα. Κάτω από κάθε σύνθεση γράφω δύο λόγια για τον εκάστοτε συνθέτη, το κομμάτι και συμβουλές ερμηνίας..
  • Τρίτο μέρος  – ΔΑΧΤΥΛΟΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ –αποτελείται αποκλειστικά από ασκήσεις και σπουδές. Διδάσκεται παράλληλα με το πρώτο και το δεύτερο μέρος.

Η αύξηση της δυσκολίας των κομματιών γίνεται σταδιακά χωρίς να επιβαρύνεται το παιδί και χωρίς να πλατειάζει ιδιαίτερα. Έτσι ώστε σε ένα ή δύο χρόνια (ανάλογα την ηλικία και τις δυνατότητες του παιδιού) να μπορεί να παίξει τα εύκολα κομμάτια από το τετράδιο της Άννας Μαγδαλένας Μπαχ ή  σπουδές Dunernoy.

Σε αυτό το βιβλίο γυρίζω συνέχεια ακόμα και στη Μέση Σχολή στην περίπτωση που θα ξεχάσουν κάτι (π.χ. ΣΥΓΚΟΠΗ) ή αν θέλω να δουλέψω ξανά κάποια κίνηση στην εμβρυϊκή της μορφή (π.χ. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΧΕΡΙΩΝ).

Συνοδεύεται από δύο ΚΑΡΤΕΛΕΣ διπλής όψεως με όλη την ύλη συνοπτικά.

Αναλυτικές οδηγίες ροής μαθημάτων υπάρχουν στο βιβλίο Εγχειρίδιο δασκάλου (ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ).

ΥΛΗ ΤΡΙΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ – Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΠΙΑΝΟ

ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΟΛ , ΦΑ

ΔΙΑΣΤΟΛΕΣ, ΜΕΤΡΟ, ΚΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ, ΜΕΤΡΗΜΑ.

ΝΟΤΕΣ:  όλη η έκταση.

ΠΑΥΣΕΙΣ: μέχρι δεκαταέκτα.

ΑΞΙΕΣ: μέχρι δεκαταέκτα.

Παρεστιγμένος ρυθμός, Κορώνες, Συγκοπή

ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ: δίεση, ύφεση, αναίρεση,  οπλισμός.

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙf, p, cresc., dim., staccato, legato, non legato, τονισμοί.

Σημεία επανάληψης όλα

8ua ,8ub – – – – – – – – – –

Αποτζιατούρες

Πενταλ.

Εισαγωγή στις κλίμακες, συγχορδίες, αρπίσματα

Alliberti bass